Sydämellisellä järjellä Koko maailmaa ei voi parantaa, mutta Suomea voi!

Avoin kirje Anne Bernerille

Arvoisa liikenneministeri Anne Berner,

 

kun olette suurella tarmolla ja ennakkoluulottomuudella lähtenyt uudistamaan koko suomalaista liikennekulttuuria, haluaisin Teidän lisäävän uudistuksiin asian, joka on toteutettu kauan sitten ainakin Yhdysvalloissa, missä se toimii todella hienosti. Tarkoitan liikennevaloissa oikealle kääntymistä, kun valo näyttää punaista. 

Olen ajanut USA:ssa useita tuhansia kilometrejä, ja saanut omakohtaisesti kokea, miten joustava ratkaisu on, kun liikennevalon näyttäessä punaista, oikealle kääntyminen on kuitenkin sallittua, erityistä varovaisuutta noudattaen. On tietenkin sellaisia risteyksiä, jotka ovat liian isoja tai vilkasiikenteisiä tällaiselle kääntymiselle, mutta ne on erikseen kyltillä merkitty. Käytäntö toimii hyvin, se säästää polttoainetta ja nopeuttaa liikennettä niin, ettei turhia ruuhkia ole ja toisaalta autot eivät seiso ja  käy tyhjäkäyntiä risteyksissä tarpeettomasti. Myös jalankulkijoiden ja autoilijoiden törmäykset suojatiellä vähenevät tällä käytännöllä, kun ei synny suomalaisille ratkaisuille tyypillistä tilannetta, jossa kääntyvälle ajoneuvolle ja jalankulkijoille palaa samaan aikaan vihreä valo.

 

Tutkikaapa, ministeri Berner,  asiaa ja käyttäkää ennakkoluulotonta asennettanne meidän suomalaisten autoilevien ihmisten liikkumista helpottavaan uudistukseen!

 

Ystävällisesti

 Kristina Ljungqvist

yli 50 vuotta  kokemusta suomalaisesta tieliikenteestä hankkinut, ja paljon ajava tavallinen kansalainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Uudistakaa myös suomlaisten liikenneympyröiden suunnittelu ja toteutus. Suomessa ei osata suunnitella kaksikaistaisia liikennympyröitä. Samalla pitää uusia myös hieman liikennesääntöjä. Oppia voi hakea vaikkapa Lähi-idästä, kumma kyllä.

Toimituksen poiminnat