Sydämellisellä järjellä Koko maailmaa ei voi parantaa, mutta Suomea voi!

Lääkeongelma

 

 

Nyt kun  Kela laski lääkekorvauksia, moni miettii, miten pystyy ostamaan tarvitsemansa lääkkeet.  Kela perusteli korvausten muutosta mm. sillä, että lääkkeitä menee erittäin paljon hukkaan. Tiedän useampia eläkeläisiä, työttömiä, ylivelkaantuneita ja nuoria, joille muutos on todella paha juttu ja yleisestihän puhutaan ja kirjoitetaan paljon siitä, että osa ihmisistä joutuu nyt valitsemaan, ostaako ruokaa vai lääkkeitä tai maksaako tärkeän laskun vai ostaako hänelle määrätyn lääkkeen. Asia tuli taas konkreettisesti mieleeni, kun siivosin omaa lääkekaappiani ja totesin, että apteekkiin hävitettäväksi vietäviä lääkkeitä on taas kertynyt luvattoman paljon. Jäin miettimään, mitä oikeasti olisi tehtävissä…

Yhtenä vaihtoehtona näin sellaisen mahdollisuuden, että reseptilääkkeiden pakkauksia muutetaan niin, että pakataan erikseen esim. viikon annos lääkettä varsinaisen lääkepakkauksen ”kylkiäiseksi” ja  kun saan uuden lääkkeen, käytän ensin ”kylkiäisen”, jolloin varsinaista pakkausta ei tarvitse avata, ennen kuin olen voinut todeta a) auttaako kyseinen lääke vaivaani vai ei, tai b) aiheuttaako se ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Jos sitten ei auta/sovi/ tai sivuvaikutukset ovat liian isoja, peruspakkauksen voisi palauttaa apteekkiin. ja saada rahan takaisin ja apteekki voisi myydä tuotteen uudestaan asiakkaalle, joka on aikaisemminkin käyttänyt kyseistä lääkettä ja sen sopivuus tiedetään. Hävikki pienenisi ja kaikki voisivat olla tyytyväisiä.

Toisena vaihtoehtona ajattelin, että avatun, itselle sopimattoman tai tarpeettoman lääkepakkauksen voisi viedä sovittuun pisteeseen ( apteekki/kela tms.)  takaisin ja sen voisi sieltä ostaa edullisemmin pienituloinen ihminen. Tai lääkkeen voisi viedä esim. terveyskeskukseen, josta lääkäri voisi siitä antaa potilaalle ”alkupakkauksen” lääkitykseen. Nythän tätä samaa pienessä määrin tehdään kaiketi lääkefirmojen näytepakkauksilla.

Varsinkin silloin, kun joku lääke on itselle sopimaton syystä tai toisesta ja se jää käyttämättä ja on maksanut paljon ihan tavallistakin ihmistä harmittaa aika tavalla. Itselleni kävi niin kolmisen vuotta sitten ja tuossa se nyt sitten on lähdössä vanhaksi menneiden pillereiden mukana hävitettäväksi.. ihan kun mättäisi seteleitä poltettavaksi! Häijyä tekee, kun tietää, että joku olisi ehkä tarvinnut kipeästi samaa lääkettä, mutta ei pystynyt sitä ostamaan.

Kaikenlaisia työryhmiä perustetaan vaikka mitä asiaa varten, miksi tällaista ihmisten arkea hankaloittavaa asiaa ei tutkita ja sovita systeemistä, joka säästäisi kaikilta rahaa?! Ainoaksi asian hoitamiseksi tehtävä toimenpide on sitten tämä korvausosan pienentäminen. Voi hyvää päivää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Turvallisuuskysymys. Apteekin ulkopuolella käytetty pakkaus voi olla myrkytetty. Kannattaa aina pytää itse pienin mahdollinen pakkaus apteekista kokeilua varten.

Juuso Hämäläinen

Vanhat ja turhat lääkkeet voi palauttaa apteekkiin. Siellä useimmat käyvät kuitenkin melko usein. Niiden uudelleenmyynti on riski monin tavoin. Väärä säilytys pelkästään voi pilata lääkkeen tehon.

Toimituksen poiminnat