Sydämellisellä järjellä Koko maailmaa ei voi parantaa, mutta Suomea voi!

Ikäihmisten ajokortin uusiminen ja muistitestit

Miten lääkärit on ohjeistettu tekemään muistitestit?

Muistitestit ikäihmisten ajokorttiin tarvittavaan lääkärintodistukseen ovat tätä päivää. Mutta testaustapa ja testiin suhtautuminen kuulemma vaihtelee aika paljon eri lääkäreillä. Joillekin riittää, että potilaalta kysytään, mikä päivä nyt on, tai missä me nyt olemme? Joillekin pistetään leikkaa, liimaa, käännä, väännä, piirrä askartelusarja, joka pitää selvittää määräajassa. 

Alkujaan, kun kuulin, että ihmisiä oli testattu jotenkin, ymmärsin, että tämä testi on yksi pieni osa lääkärintarkastusta fyysisen ja psyykkisen kunnon mittaamisessa, mutta nyt kun olen kuullut, miten ison merkityksen joidenkin ihmisten kohdalla tämä testi on saanut, aloin ihmetellä, missä kulkee rajat… joillekin on kortti myönnetty yllättäen vaan vuodeksi tai kahdeksi ja sitten pitää taas mennä lääkäriin, voidakseen jatkaa ajamista. 

En tiedä, miten itse asiaan suhtautuisin, jos tekisin tällaisessa testissä jonkun kohdan väärin tai en muistaisi jotain asiaa, mutta ymmärrän ihmistä, joka on vuosikymmeniä pyörittänyt auton rattia ja ajaa edelleen paljon ja on onnistunut  tekemään sen vielä ilman isompia kolhuja tai sakkoja ja sitten hänelle sanotaan, että saat nyt vuoden ajaa, katsotaan sitten uudestaan.  Ymmärrän tuohtumuksen ja kommentin : ” Mitä ihmeen merkitystä ajotaidolleni on sillä, saanko piirrettyä kuutiota tai jotain muuta kuvaa paperille, ei silla autolla kuvioita piirrellä, eikä silläkään ole mitään merkitystä, kuka on pääministeri tai joku muu!” Olen täysin samaa mieltä. Sillä ei ole oikeasti mitään merkitystä ajamiseen. Kaiken lisäksi todistus ja lääkärissä käynti maksavat. Ei kaikilla eläkeläisillä ole varaa juosta joka vuosi samasta asiasta lääkärissä. Tai ainakin se on jostain muusta, ehkä tärkeästäkin asiasta pois.

Ymmärsin alun alkaen, että tällä voitaisiin seuloa alkavia muistiongelmia esiin, mikä sinällään on ok. koska ainakin joissain tapauksissa aikainen diagnoosi antaa mahdollisuuden taudin etenemistä hidastavaan lääkitykseen, mutta jos ihmisiä kohdellaan näin kovin eri tavalla ja teetetään testejä toisille ja toisille ei, alan kyllä kysellä yhdenvertaisuuden perään!

 

Miten lääkäri ottaa huomioon testattavaan vaikuttaneet sairaudet/viat/lukihäiriöt/ koulutus/työtehtävät ym. ?

Sitten tulee mieleen vielä se, että miten näissä testeissä, jos niille kerran annetaan jopa ajokieltoon oikeuttava merkitys,  otetaan huomioon potilaan ehkä vaikeatkin taustatekijät… elämänikäinen kuulovamma, lukihäiriöt, kielelliset ongelmat ( esim. vauvana lähetetty Ruotsiin, oppinut kielen miten kuten huonon kuulon kera ja sitten palautettu Suomeen ja suomalaiseen kieliympäristöön, jolloin opittu kieli on hävinnyt ja on pitänyt oppia uusi kieli … tai ruotsinkielinen lapsi on muuttanut täysin suomenkieliseen ympäristöön  ja molemmat kielet ovat jääneet vajavaisiksi… nk. puolikielisyys, ) Väitän, että näillä kaikilla asioilla on aika iso merkitys ihmisen kehitykselle ja kommunikaatiokyvylle yms. ja myös tällaisten testien tekemiselle, etenkin, jos ei ole työelämässä juuri kynää kädessään pitänyt , tietokoneesta puhumattakaan!

 

Mihin voi valittaa, jos tuntee tulleensä kohdelluksi väärin?

Vielä kuitenkin kysymys Trafille:  mitä pitää tehdä sellaisen kuljettajan, joka töpeksii tavalla tai toisella testissä ja saa sitten sen perusteella vain vuoden tai kahden ajoluvan lääkäriltä ja tuntee tulleensa kohdelluksi väärin. Mihin voi valittaa vai voiko mihinkään. Onko lääkäri aina oikeassa ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Jos henkilö ei enää osaa piirtää ympyrää, eikä kellotaulua viisareineen, ei hän yleensä muista, mihin on menossa. Vasen ja oikea voivat olla sekaisin. On parempi, että ajokortti otetan pois ennen aikojaan kuin, että vaarallisia vanhuksia on liikenteessä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä tästä on olemassa vaikioidut protokollat. Mielestäni olisi täysin aiheellista, että kaikkien yli 65-vuotiaitten todellakin pitäisi hankkia lääkärintodistus joka vuosi automaattisesti. Alkavaa dementiaa ei lyhyellä muistitestillä voida mitenkään todeta. Itse asiassa yleislääkärin seulonta on niin karkea, että jos siinä on ongelmia, niin ajokyky todellakin on kyseenalainen, kaikesta selittelystä huolimatta.

Viime kädessä ajo-oikeudesta päättää poliisi, ei lääkäri, ja poliisin päätöksestä voi valitaa hallinto-oikeuteen.

--Ei kaikilla eläkeläisillä ole varaa juosta joka vuosi samasta asiasta lääkärissä.

Autoilu on vapaaehtoista, eikä ajokortti ole ihmisoikeus. Auton pito aiheuttaa eriliaisia kuluja. Jos ei niihin ole varaa, autosta on luovuttava.

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist

- Ja mitähän ne protokollat sitten ovat, jos joiltain kysytään yksi kysymys ja toisille tehdään pitkä testi?!
- Periaatteessa autoilu on vapaaehtoista, mutta ei käytännössä. Suomessa on pitkät välimatkat ja osa ihmisistä asuu maalla, kymmenien kilometrien päässä lähimmästä kaupasta. Jotenkin ruoka on hankittava ja asiat hoidettava, vaikka ei asuisi Helsingin keskustassa. Vaikka ajokortti ei olekaan ihmisoikeus, sen puute voi pahimmillaan johtaa ihmisoikeuksien , jopa perusoikeuksien mentykseen. Olen sivusta seurannut tätä ajokorttiasiaa Floridassa, jossa on paljon eläkeläisiä viettämässä talvikuukausia. Siellä ajokortti on lähes perusoikeus. Isoisäni eli siellä yli 90-vuotiaaksi ja hänellä oli kortti vielä kuollessaan. Viimeistä korttiaan uusiessaan 90 vuotiaana lääkäri oli kysynyt häneltä: " Ethän aja enää Miamin keskustaan?" "En aja. Käyn vaan lähikaupassa ja kirkossa" Se riitti ajoluvan antamiseen!!! En välttämättä nyt ihan tätäkään kannata, mutta kun ottaa huomioon sikäläisen likennemäärän ja vertaa sitä meikäläiseen, niin ihmeen vähän siellä kuitenkin tapahtuu ikäihmisten aiheuttaia onnettomuuksia. Tai sitten niistä ei puhuta.
- Miten se yleislääkäri ottaa huomioon potilaan muut ongelmat tätä karkeaa seulontaa tehdessään?
- Eikö oikean ja vasemman tajuamista voisi kontrolloida vaikka pyytämällä nostamaan ylös vasen käsi? Miten sitä voi hahmottaa vaikka sen paljon puhutun kellon piirtämisellä? :)

Juhani Nurminen

Tähän sopinee lainata taannoista Karpoa:

"Mies on ajanut ja toiset on väistelly" - hyvä niin?

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist Vastaus kommenttiin #5

Kaikki me tienkäyttäjät joudumme väistelmään milloin mitäkin. Miklloin kaahareita, milloin tökesijöitä ja joskus villieläimiäkin...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kellon piirtämisen epäonnistuminen viittaa aivotoiminnan häiriöön, ei sillä ole mitään tekemistä oikean ja vasemman kanssa. Testi on osoittautunut aivan hämmästyttävän tehokkaaksi seulontakokeeksi.Ajoterveystarkastuksista on olemassa lääkäreille selkeät ohjeet. Yksittäinen kansalainenhan voi keskustelussa väittää ihan mitä tahansa. Lääkärillä on myös velvollisuus kieltää ajaminen toistaiseksi, jos ajoterveysvaatimukset eivät täyty, eikä siihen asiaan asuinpaikka tms. seikat voi mitään vaikuttaa.

Yli 70-vuotiaille on tehtävä laajennettu lääkärintarkastus, joka voi vaatia useampia käyntejä, ja tarvittaessa lääkärin on määrättävä henkilö nk. terveysperuseiseen ajokokeeseen, eli erityisen tarkaan ajokokeeseen. Nämä ovat kaikki lakisääteisiä asioita. Varmasti on olemassa myös seteliselkärankaisia lääkäreitä, jotka eivät suhtaudu liikenneturvallisuuteen riittävän vakavasti.

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist Vastaus kommenttiin #6

Tuo kuullostaa ihan järkevältä. Eikö ajokykyä voisi mitata myös jonkilaisella simulaattorilla? Eikö jo joissain autokouluissakin käytetä sellaisia?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #10

Simulaattori on Työterveyslaitoksella, lähinnä ammattilaisia varten. Terveysperusteinen ajokoe on mahdollinen monella paikkakunnalla.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Pekka,

Jouduin äskettäin uusimaan kaikki paperit, 75 vuosipäivän ansiosta.
Pollari myöntää henkilökortin ja passin, sekä ottaa sormenjäljen ja haluaa tuoreen kuvan. Mutta ei ajokorttia!

Ajokortin myöntää ”Trafi”, lääkärinlausunnon perusteella!

Kaikkiaan tässä hommassa kyllä lompakko keveni selvästi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Joo, mutta ajoluvan peruuttamisesta päättää edelleen poliisi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4

Mun kaveri Helsingissä täytti myös 75 ja joutui ajokortin vuoksi muistitestiin. Testi meni hyvin. Tunnin päästä kotiin päästyään kaverin puhelin soi. Lääkäri soitti. "Teidän lompakkonne _unohtui_ pöydälleni."
Ajolupa tuli.

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist Vastaus kommenttiin #9

Hih-hih...näin voi käydä kaikille...huoleen lienee aihetta, jos se alkaa olla päivittäistä ;)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Autoilu on vapaaehtoista, eikä ajokortti ole ihmisoikeus. Auton pito aiheuttaa erilaisia kuluja. Jos ei niihin ole varaa, autosta on luovuttava."
---
Jossain toisessa yhteydessä tällaista tekstiä on nimitetty kylmäsydämiseksi ja ihmisten kohtelun yhdenvertaisuusperiaatetta rikkovaksi sekä köyhiä ja heikommassa asemassa olevia sortavaksi.
;-)

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist

Juuri sitä minä ehkä tässä asiassa eniten peräänkin...ettei kaikkea voi ajatella ihan niin yksioikeoisesti, kuin joillain on tapana. Pitää ottaa sopivassa määrin huomioon myös Ihminen, isolla iillä :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #12

Mitähän maapallolle tapahtuisi, jos kaikki aikuiset ajaisivat autolla? Ajokortin ja auton vaatimista kaikille voisi luonnehtia äärimmäiseksi itsekkyydeksi, ja muista ihmisistä piittaamattomuudeksi.

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist Vastaus kommenttiin #14

No ei tässä kukaan ole vaatimassakaan ajokorttia jokaiselle ihmiselle! Mutta jotenkin on alkanut ottaa aivoon se, että ikääntyviä pistetään puun ja kuoren väliin niin monissa asioissa, muissakin, kuin ajokorttiasiassa. Ei ne huume-ym. testitkään vahingoksi olisi, kun ajokorttia nuorille myönnetään. Mutta eipä siitä puhuta. Samalla tavalla he syyllistyvät piittaamattomuuteen, kun käyttävät ratissa viinaa, huumeita, lääkkeitä yms. Poliisi ottaa satunnaisesti näitä kiinni ja se tuntuu riittävän yhteiskunnalle ja päättäjille. Saahan poliisi tuoreeltaan tietoonsa ikäihmisten aiheuttamat kolarit, ylinopeudet ym. Mutta niillä ei sitten ole merkitystä ajokortin uusinnassa...No,kaikkihan me olemme erilaisia, toisilla on empaattisia kykyjä enemmän kuin toisilla. Sekin kuuluu ihmisyyteen ja se on hyväksyttävä. Mielenkiintoista on sitten aikanaan itse mennä tähän muistitestiin, kun tulen siihen ikään... En kuitenkaan periaatteessa vastusta niitä... olenpahan nyt vaan seurannut muutamien ikääntyvien kokemuksia ja reaktioita...kaikki he ovat olleet sivusta katsellen ja pitkänkin tuntemisen perusteella ihan täyspäisiä ja vastuullisia ihmisiä. Ehkä juuri siksi, erilaiset kokemukset synnyttivät minunkin mielenkiintoni asiaa kohtaan.
Kiitos kuitenkin kaikille keskusteluun osallistuneille, tulihan tässä samalla paljon ihan hyvää informaatiota näistäkin asioista. Mukavaa kesää teille kaikille!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #17

On hyvin tavanomaista, että alkavaa muistisairautta poteva henkilö ei tiedosta tilaansa lainkaan, tällaisissa asioissa ei omaan arvioon voi luottaa.

Siinä olet aivan oikeassa, jotta vaikka kuinka paljon teillä liikkuu vaaralisia autoilijoita, esim. päihdeongelmaisia. Rähinä vain on suuri, kun siihen puuttuu, ja taas kirjoitetaan epäempaattisista ja ilkeistä lääkäreistä, jotka harjoittavat mielivaltaa.

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist Vastaus kommenttiin #18

Niin varmaan on, tavanomaista, että itse ei huomaa omia oireitaan, mutta lähiympäristö sen kyllä yleensä huomaa. Noissa alkuperäisessä blogin esimerkkitapauksissa lähiympäristö ei ole havainnut mitään muutoksia aikaisempaan muistin osalta. - Se tilanne, missä tämä nykyinen käytäntö on hyvä, onkin juuri se, kun esimekiksi aikuiset lapset huomaavat isän tai äidin muistissa ongelmia, mutta eivät saa häntä suostumaan lääkärintarkastukseen ja muistitestiin. Tällä käytännöllähän sinne on viimeistään ajokortin uusimisen takia sitten mentävä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Minä olen hankkinut lääkärintodistukseb Eestissä ja saanut Eesiläisen ajokortin, joka on voimassa kymmenen vuotta.

Eroja on Eu-maissa.

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist

Hmm...minkähän verran tätä tapahtuu? Mielenkiintoinen kuvakulma asiaan... Ensin oli tupakki-ja viinaralli ja nytkö sitten ajokorttiralli ?!!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #22

Tuskimpa siitä ralli tulee, kun edellytyksenä on elämislupa Eestissä, vai pidätkö pahana, kun Suomi ei pääse kyykyttämään ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#19

Sama täällä. Lääkärintarkastuksessa katsottiin näkö sillä kuuluisalla E- taululla, ei sen kummempaa…. jaa…. verenpaine taidettiin mitata.
Kaikki ajoneuvotkin pysyivät kortissa. Sukellusvene ja helikopteri sentään jätettiin pois

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Kuulun ikäryhmään ja minulla on kortissa kirjaimia sen verran, että käyn tarkastuksessa viiden vuoden välein. Koen käytännön mielekkääksi, enkä pahastunut kellonajan visualisoinnista, huvituin kylläkin. Olisin itse tyytyväinen jos lääkäri toteaisi ajokyvyn katoamisen, mikäli itse en sitä tajuaisi.

Olisi hirvittävää aiheuttaa kohtalokas onnettomuus vain lääkärin hienotunteisuuden tai huolimattomuuden vuoksi. Syylliseksi kokisin kuitenkin itseni! Turvallisuus nykyisen käytännön tarkoitus on.

Omalla kohdallani on huvittanut lääkärien suorittamat näöntestaukset vanhoilla kirjaintauluilla. Kolme kertaa kortti mennyt uusiksi lasienkäytön tarpeellisuuden vuoksi, ihmeparantumisia tapahtuu! Huvittavaa on myös, että ha:a saan ajaa ilman laseja, vaikka raskasta kalustoa ajaessa vaaditaan lasit!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Moni rekkakuskihan käyttää miinusykkösiä ilman määräystäkin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#19

Sama täällä. Lääkärintarkastuksessa katsottiin näkö sillä kuuluisalla E- taululla, ei sen kummempaa…. jaa…. verenpaine taidettiin mitata.
Kaikki ajoneuvotkin pysyivät kortissa. Sukellusvene ja helikopteri sentään jätettiin pois

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Miksi et vaihda Eestiläiseen ajokorttiin, jos sinulla on oleskelupa Eestiin ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Joo, kirjoitin huolimattomasti. Tarkoitin juuri eestiläistä ajokorttia. Nyt se on voimassa vielä seitsemän vuotta. Joku puhui että jossakin vaiheessa pitää toimittaa ARK: een lääkärintodistus, eikä siitä muistuteta etukäteen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #27

Ei tarvitse toimittaa jos sinulla on Eestiläinen ajokortti.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #28

#28

ahaa.. joo.... näissä asioissa kun liikkuu niin paljon hevosmiesten tietotoimiston tietoja.

Toimituksen poiminnat