Sydämellisellä järjellä Koko maailmaa ei voi parantaa, mutta Suomea voi!

Niin makaat kuin petaat - niin ainakin luulet !

Leskeneläke

Moni elää tänä päivänä kädestä suuhun, eikä siinä juuri säästellä vanhuuden tai pahan päivän varalle. Meille on uskoteltu, että kun teemme työtä, maksamme veromme, vakuutusmaksumme ja muutenkin elämme ihmisiksi, niin onnettomuuksien tai kuoleman yllättäessä, meillä on kuitenkin hyvä perusturva, jonka avulla elämä voi jatkua ikävistä asioista huolimatta kohtuullisen mukavasti.

Niinhän me luulemme. Totuus onkin toisenlainen. – Paljon on puhuttu siitä, että aviopuolison kuoltua, leskelle maksetaan kuitenkin leskeneläkettä, jonka turvin elämä ja elintaso voidaan menetyksestä huolimatta säilyttää kohtuullisena.

Leskeneläkettä on markkinoitu aika yleisesti niin, että eläke on puolet edunjättäjän eläkkeestä. Ja silloin syntyy mielikuva, että jos puoliso saa eläkettä vaikkapa 1500e/kk niin leskelle maksettaisiin 750e/kk. Näin on, jos leskellä ei itsellään ole palkka- tai eläketuloa. Mutta auta armias, jos leskikin on eläkkeellä, jonka suuruus  on yli 663,50e/kk niin mukaan astuukin leikkuri, joka leikkaa pois osan eläkkeestä. Ja se osa ei ole pieni!  Käytännössä se tarkoittaa, että jos lesken oma eläke on esimerkiksi 1000e/kk niin leskeneläkettä maksetaankin vain  332e/kk eikä suinkaan 750e/kk! Lesken talous joutuukin tosi tiukoille. Vuokra ja sähkö-yms kulut eivät mihinkään katoa, vaikka toinen on poissa. Oikeastaan kuluista putoaa vain toisen elämiskulut, ruoka, vaatteet yms.

Olisi jo korkea aika ruveta puhumaan asioista niin kuin ne ovat, eikä ruokkia naimattomien kateutta isoista leskeneläkkeistä!

Tee päätös omasta edunvalvojastasi  heti !

Toinen kummajainen pompahti esiin vähän puun takaa: edunvalvoja! – Juttelin tutun pankkivirkailijan kanssa kaikenlaisista asioiden hoitamiseen liittyvistä jutuista ja hän totesi, että kannattaisi muuten jokaisen, nuortenkin, tehdä päätös omasta edunvalvojastaan siltä varalta, että joutuu onnettomuuteen, sairastuu tms. eikä pystykään hoitamaan omia asioitaan. Tällaisen paperin arvon moni huomaa vasta sitten, kun tilanne on päällä. Tällä paperillahan ei ole mitään merkitystä normaalitilanteessa, mutta jos vaikka halvaannut, menee pitkään, ennen kuin kukaan pystyy hoitamaan esimerkiksi laskujasi puhumattakaan muista juridisista asioista. Harva haluaisi, että raha-asiat menisivät ihan solmuun sairauden aikana!

Testamenttikin on asiaa, etenkin, jos ei ole perimysjärjestyksen mukaisia perillisiä. Moni ei ole mieltänyt vieläkään, että serkut eivät nykyisin automaattisesti peri mitään. Laki on ollut voimassa jo useamman vuoden, mutta edelleen ihmiset ajattelevat, että no juu, kun minusta aika jättää, niin onhan se serkkupoika tai –tyttö kuitenkin ihan mukava ihminen… Tosiasiassa valtio nappaa koko potin.  Niin paljon tapahtuu kaikenlaisia onnettomuuksia yms.  että kaikkeen pitäisi jokaisen varautua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Sellainen vääryys joka EI taida olla edes eduskunnassa puheen aiheena,saati selvitystilassa " että jottain tarttis tehä ",niin hallituksessa että oppositiossakin. Hiljaisuus valtaa alaa mutta ei silloin kun puhutaan EU;sta ym.linjanvedoista.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

1. Osa ei elä kädestä suuhun, ainoastaan 50% suomalaisista. Itse en ymmärrä ihmisiä jotka tienaavat netto yli 2000 €/kk ja sanovat etteivät pysty säästämään. Säästämisessä on kyse asenteesta. Olet tottunut esim. siihen 2000 € nettotuloihin, ajatus leikkinä voisit alkaa leikkimään että tienaat vain 1900 € / kk ja pistät sen 100 € / kk automaattisesti säästöön.

Eläkejärjestelmämme verotuksessa eivät tue tarpeeksi omaehtoista säästämistä. Vaihtoehtona tälle voisi olla 50% kansasta pakotettu säästäminen, eli jokaisen pitäisi säästää tiettyillä instrumenteilla tietty minimi määrä vuodessa.

2. Puhut itsesi pussiin. "Vuokra ja sähkö-yms kulut eivät mihinkään katoa, vaikka toinen on poissa. Oikeastaan kuluista putoaa vain toisen elämiskulut, ruoka, vaatteet yms." "Olisi jo korkea aika ruveta puhumaan asioista niin kuin ne ovat, eikä ruokkia naimattomien kateutta isoista leskeneläkkeistä!" Myönnät yksinelävien kärsivät, mutta oikeutat leskelle paremman elämäntason, vaikka erona on ainostaan että toinen on ollut naimisissa puolisonsa kuolemaan asti. Verojärjestelmämme sorsii pahasti yksin asuvia.

3. Serkut eivät peri. Tämä on laissa olettamus. Valtiolta voi kuitenkin saada perinnön henkilö joka kykenee osoittamaan olleensa perittävälle läheinen. Esim. serkku joka on sattunut olemaan hänelle läheinen pystyy perimään. Itse en edes ymmärrä miksi serkkujen pitäisi periä. Perintö tulisi jäädä ensisijaisesti samaan sukuhaaraan, juuri kuten laissa. Isovanhemmat, tädit, siskot, veljet, adoptoidut lapset, äiti, isä ja osittain puoliso tietyillä ehdoilla.

4. Lesken eläke voisi kutsua naisille kuuluvaksi etuoikeudeksi. Miehet kuolevat keskimäärin 6-7 vuotta ennen naisia. Sekä on vaikea ymmärtää ajatusta että puolison pitäisi saada eläkettä toisen puolison eläkkeestä. Mihin ne yksin elävien maksamatta jäämät eläkkeet pitäisi maksaa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aivan kuten Kristina sanoo, moni elää kädestä suuhun. Alle 1000€/kk ei moni yksineläjäkään kykene säästämään.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Siis 50% suomalaisista tienaavat alle 1000 €/kk? En puhunut kaikista, vaan suuresta osaa ihmisiä joiden nettotulot ovat keskitasoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Eihän rahoja tietenkään kannata säästää.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #9

Tekemistään valinnoista tulisi kantaa vastuuta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Kaikista teoistaan on vastuussa.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander Vastaus kommenttiin #11

Kannatatte niiden paapomista, jotka tienaavat mutta eivät halua säästää. Se ei ole vastuun kantoa. Köyhät ja alhaisen tulotasoluokkiin kuuluvat ovat eri asia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Miten pitäisi säästää, mihin sijoittaa? Eläkevakuutukseenko? Kuka tässä on paapoamisesta puhunut?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"2 .Puhut itsesi pussiin". Erkoinen käyttö sanonnalle puhua itsensä pussiin. Aloitus painottaa asioita eri tavalla kun minkä kommentaattori oikeaoppiseksi näkee ja silloin kommentaattori väittää blogistin puhuneen itsensä pussiin! Jos ei ole etukäteen soittanut Joonas Helanderille ja kysynyt mitä minä saan kirjoittaa niin "puhuu itsensä pusssiin" .

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Käsitykseni mukaan leskeneläkettä ei saa jos puoliso on saanut pienempää eläkettä. Eli jos pelkkää kansaneläkettä saava ukko kuolee saako pienelläkään eläkkeellä mitään?
Nykyisin näitä sosiaaliturvaa koskevia lainmuutoksia ym ei juuri tiedoteta ollenkaan.

Käyttäjän titta kuva
Kristina Ljungqvist

Margareta Blåfeldille en osaa vastata tuohon viimeiseen kysymykseen mitään, tämä leskeneläkeasiakin tuli sattumalta esiin ja kiinnostuin sen verran että aloin ottaa selvää ja hämmästyin kovasti, koska tuolla turuilla ja toreilla liikkuessani niin moni on näistä asioista tullut juttelemaan ja ihmisten puheesta olin saanut sen käsityksen, että leskeneläke on puolet edunjättäjän palkasta tai eläkkeestä.
Se että näistä sosiaaliturvaan liittyvistä asioista ollaan todella aika hiljaa, on valitettavaa ja osin siksi pistin tämän blogiin herätelläkseni vähän ihmisiä siihen, että kannattaisi ottaa hyvissä ajoissa asioista selvää, että ehtii säästää tai kerätä muuta omaisuutta tällaisten tilanteiden varalle.
Tuossa joku puhui siitä säästämisestä...osa pystyy, osa ei. Se on niin kovin paljon kiinni elämäntilanteista...palkasta, lapsiluvusta,työllisyydesta/työttömyydestä, sairauksista ja vaikka mistä...eikä tietysti kaikilla luonteilla edes haluta säästää... valitettavasti meillä palkkaerot ja sen kautta sitten myös eläke erot ovat melkoisia, joten mitään yksiselitteistä ratkaisua ei taatusti löydy.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tässä oli paljon hyödyllistä asiaa.

Anna-Liisa Kuisma

Kristina kirjoitti ihan asiaa. Kyllä pienestäkin palkasta pystyy säästämään nimimerkillä "kokemusta on". Mutta se vaatii pitkäjänteisyyttä ja itsekuria. Kaikilla ihmisillä pitäisi olla ns. puskurirahasto, kun ei tiedä mitä elämässä sattuu.

Noista leskeneläkkeistä en osaa olla kateellinen, koska jokainen valitsee osansa. Kun paljon tapaan ihmisiä politiikan myötä, joudun kuuntelemaan ihmisten elämäntarinoita ja kiitän Luojaa, että olen itsenäinen kaikella tapaa. Avioliitto ei välttämättä tuo mitään turvaa, päinvastoin.

Toimituksen poiminnat